Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Persson (S) om varför man vill ha ett luftvärnsregemente i Kalmar kommun i klippet ovan. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Kalmar kommun lämnar in förslag om luftvärnsregemente

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade Johan Persson (S) att majoriteten har skickat in en framställan till regeringen om att de vill etablera ett nytt luftvärnsregemente i kommunen. Detta för att man vill öka försvarsförmågan i Södra Östersjön efter att kriget i Ukraina bröt ut.

– Vårt geografiska läge är just nu vår bästa tillgång, säger Johan Persson (S).

I samband med Rysslands invasion av Ukraina så ställdes frågan i kommunen av vad kriget kan få för konsekvenser i Sverige och i Kalmar län. Sedan februari har diskussioner pågått och man har nu kommit fram till att ett luftvärnsregemente med placering i Kalmar skulle kunna skydda fler skyddsvärda områden kring Södra Östersjön.

– Det vi har gjort är att vi skapat en framställan till regeringen och försvarsmakten, om att vi ska vara med när man lägger pusslet för totalförsvaret de kommande åren, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dubblering av luftvärn

I Sverige finns just nu ett enda luftvärnsregemente, Lv 6, som ligger beläget i Halmstad och som sysselsätter 650 personer. Kalmar kommun menar att ett regemente med två bataljoner skulle innebära en dubblering av dagens luftvärn. Enligt Johan Persson (S) så innebär regemente inte bara ett ökat skydd utan också en ökad arbetskraft.

– Idag är Kalmar län en vit fläck i form av militär närvaro och det kan man se är att platserna i landet som har en militär närvaro också har en högre andel som tar anställning vid Försvarsmakten än vad det är i länet här just nu, säger Johan Persson (S).

Inget besked idag

Huruvida när och om ett luftvärnsregemente kan bli aktuellt att starta upp i Kalmar vill inte försvarsminister Peter Hultqvist (S), som var inbjuden till presskonferensen, svara på i nuläget.

– Det är intressant att Kalmar kommun själva har utrett den här frågan i regionen och tittat på vilka faciliteter som kan tänkas användas av Försvarsmakten i framtiden. Men jag är självklart inte beredd att göra någon utfästelse om detta idag, säger Peter Hultqvist (S).

FAKTA OM LUFTVÄRN:

  • Ett luftvärn är defensivt och används mot en motståndare som angriper
  • För 25 år sedan var attackflyg tvunget att flyga nära sitt anfallsmål för att kunna avfyra sina vapen. Nu kan en angripare avfyra attackrobotar från långa avstånd som går med hög fart och precision mot sitt mål.
  • Bombflyg verkar från hög höjd och kryssningsrobotar kan avfyras på mycket långa avstånd och flyger ofta mot sina mål på låg höjd.
  • Taktiska ballistiska missiler skjuts på långa avstånd, upp till 500 kilometer och kommer mot målet i mycket hög fart och i det närmaste rakt uppifrån.

Källa: Försvarets Materielverk (FMV)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.