Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att få större förståelse för hackares sätt att jobba har Joakim Johnson och Lars-Olof Kangas på kommunens IT-avdelning skapat en så kallad honeypot. På en stor bildskärm kan de se varifrån attackerna kommer. Foto: Niclas Wimmerberg /SVT

Kalmar kommun lockar världens hackare med falsk hemsida

Uppdaterad
Publicerad

It-avdelningen på Kalmar kommun har skapat en så kallad ”honungsfälla”. Meningen är att man ska locka cyberbrottslingar till en falsk hemsida.

Kalmar kommun har skapat en sida med ett ip-nummer som hackare luras att använda, något som Barometern var först med att berätta. Hemsidan finns tillgänglig för allmänheten, men då behöver man hitta ip-numret.

– Vi samlar in statistik, och hittar adresser som används av de som utför attackerna. Det är en omvärldsbevakning som ger möjligheten att stärka vårt eget skydd. Det är jätteviktig och helt nödvändigt för framtiden, säger Lars-Olof Kangas, IT-säkerhetsansvarig på Kalmar kommun.

100 000 attacker

På ett av it-avdelningens kontor finns en skärm som kan visa olika typer av information i realtid.

– Bara under senaste dygnet har över 100 000 attacker skett, säger Joakim Johnsson, cybersäkerhetsexpert.

Joakim berättar att de flesta attackerna kommer från Hongkong men många attacker kommer också från Brasilien, Kina och USA.

Ute efter pengar

Hackarna är nästan alltid ute efter pengar och ofta handlar det om överbelastningsattacker där hackarna kräver pengar i kryptovaluta som är omöjligt att spåra.

– Vilka det är som ligger bakom attackerna mot Kalmar kommuns fejkade system är svårt att säga, säger, Lars-Olof Kangas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.