Den politiska majoriteten, med kommunalråd Johan Persson (S) i spetsen, anser att Kifabs verksamhet kan fungera lika bra i privat regi som i kommunal och vill därför sälja bolaget. Foto: SVT

Kalmar kommun säljer kommunalt fastighetsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun vill nu sälja det kommunägda fastighetsbolaget Kifab. Bolaget – som äger 160 000 kvadratmeter fastigheter – ska säljas till en privat aktör för att kommunen i stället ska kunna investera i välfärd och i ett nytt reningsverk.

– Vi har landat i att det är viktigast att kommunkoncernens medel används till investeringar i skolor, trafik, bostäder och omsorg. Ska det kunna ske i oförminskad takt de närmsta åren så klarar vi samtidigt inte att samtidigt äga och utveckla industrifastigheter och kontor, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kifab grundades på 70-talet och äger idag 160 000 kvadratmeter industrilokaler, kontor och lokaler för idrottsverksamhet. En försäljning av bolaget kommer, enligt den politiska majoriteten i kommunstyrelsen som lagt fram förslaget, underlätta framtida kommunala investeringar.

Beslut i november

I första hand vill man investera i det kommunala systemet för vatten och avlopp, och anlägga ett nytt reningsverk. Även stora investeringar i den kommunala välfärden anses behövas, något som man inte kommer klara av om kommunen fortsatt äger Kifab, särskilt som många av bolagets fastigheter också är i stort behov av investeringar, enligt kommunen.

I november kommer förslaget tas upp i kommunfullmäktige, som då kommer besluta om kommunen ska påbörja en försäljning av Kifab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer