Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med april kommer personalen i äldreomsorgen inte längre ha delade turer på schemat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kalmar kommun tar bort delade turer i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Nu försvinner de delade turerna från äldreomsorgen i Kalmar kommun.

– Det här gör att vi får nöjdare medarbetare, vilket i sin tur ger nöjdare äldre. Vi vill att det ska vara attraktivt att jobba inom äldreomsorgen, och det blir det nu, säger Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun.

Från och med april kommer personalen i äldreomsorgen inte längre ha delade turer på schemat. Det vill säga att arbetsdagen delas upp i två delar med fri tid emellan passen.

– Vi har jobbat med det här i fem år, för att minska de delade turerna. Nu är vi nere i 20 procent av vad det var en gång i tiden, så när de här riktade statsbidragen kom från regeringen var det en relativt lätt sak att göra, säger Michael Ländin (S).

Finansieras med regeringspengar

Riktade bidrag från regeringen ligger till grund för kommunens satsning, och enligt plan ska man inte behöva nyanställa för att klara omställningen.

– Om man räknar på 6,2 miljoner är det ett tiotal anställda, men det vågar jag inte lova. Vi har en del som jobbar deltid som nu har möjlighet att växla upp till heltid, säger Michael Ländin (S).

Regeringspengarna räcker däremot bara för att finansiera satsningen inledningsvis. Från 2022 kommer kostnaderna behöva täckas av den egna budgeten.

– Då tror vi att arbetssättet ska ha satt sig, så att vi kan fortsätta arbetet på ett bra sätt.

Från 2022 kommer förändringen finansieras inom den egna budgeten, berättar Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Nästan all personal berörs

Totalt berörs 1 000 av de 1 300 personer som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen av beslutet.

– Det här ser vi jättepostitivt på, säger Marie Simonsson, sektionsordförande på Kommunal i Kalmar län, och fortsätter:

– De delade turerna är ett arbetsmiljöproblem. Det här betyder att våra medlemmar får hela arbetspass i ett streck, och inte behöver gå hem några timmar på dagen för att sedan komma tillbaka och jobba kvällspass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer