Henrik Wennesund arbetar som projektledare på Coompanion Kalmar län. Foto: Privat/TT

Kalmar vill satsa på laddstolpar i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 laddstolpar för elbilar kan komma att installeras runt om i Kalmar län. Ett projekt som länet är först i landet med.

– Det här angreppssättet har vi inte sett tidigare någonstans där regionen och länsstyrelsen är med, säger Henrik Wennesund som är projektledare för Servicelyftet på Coompanion Kalmar län som initierat projektet med laddstolparna.

Just nu pågår arbetet med att hitta lämpliga platser på landsbygden där det går att etablera en infrastruktur för laddning och där det finns en ett elnät som fungerar för att hålla det i drift.

Hittills har 200 platser lokaliserats i samtliga kommuner i länet, från Västervik i norr till Torsås i söder och på Öland.

Finansiering oklar

Just nu är det oklart vilka kostnader det rör sig om eller när hela projektet är i hamn. Varje laddstation kostar mellan 200 000 och 500 000 kronor. Förhoppningen är att hitta intressenter som framöver vill samverka med att bygga ut laddinfrastrukturen på landsbygden.

– Skulle vi komma igång under nästa år är vi förhoppningsvis färdiga inom två till tre år, säger Henrik Wennesund.

I projektet ingår Coompanion Kalmar län, Hela Sverige Kalmar län, Miljöfordon Sverige, regionen och Länsstyrelsen.

I klippet ovan förklarar Henrik Wennesund varför det är viktigt att hela länet är med i satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.