Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rutien för anhörigstöd har inte alltid varit så omfattande som nu. Foto: William Frykfeldt/SVT

Kalmar län – bäst i landet på anhörigstöd efter suicid

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade stödet till nära anhöriga efter ett självmord har varit nästan obefiltligt. I Kalmar län har en stor satsning gjorts för att arbeta uppsökande och erbjuda efterlevnadstöd.

– Tidigare var det ingen som var ansvarig för den här frågan, säger Daniel Abrahamsson, kommunförbundet Kalmar län.

Sedan mitten av förra året har region Kalmar tillsammans med kommunförbundet, och en rad andra myndigheter och organisationer, en ny rutin för hur de bäst ger stöd till nära anhöriga vid ett suicid.

Daniel Abrahamsson är tjänsteman på kommunförbundet, men arbetar också som förtroendevald politiker i kommunfullmäktige i Kalmar kommun för socialdemokraterna.

– Det viktigaste i den här rutinen är att de efterlevande själva inte behöver söka för att få hjälp, säger han.

Håller kontakten i minst ett år

Tanken är att varje anhörig ska bli kontaktad nästkommande vardag av en utsedd anställd på den hälsocentral som de anhöriga är inskrivna på. Samtalen fortsätter återkommande i minst ett år, med en eller två månaders mellanrum.

Årsdagen kan vara särskilt svår att hantera.

– Det är en fråga och ett behov som framför allt lyfts av efterlevande själva, men också av blåljuspersonal som har haft en väldigt jobbig känsla när man åkt ifrån ett ärende, säger Cecilia Gamme, folkhälsoutvecklare på region Kalmar.

I arbetet med rutinen har man vänt sig till de myndigheter och organisationer som i sin yrkesutövning har erfarenhet av att ge stöd i svåra situationer.

Här kan du få stöd och information kring suicid:

  • Föreningen Spes har samtalsträffar, stödlinje, stödchatt för anhöriga. Du hittar mer information här. Stödlinjen har telefonnummer 020-18 18 00 alla dagar 19-22.
  • Föreningen MIND har en chatt för personer som har tankar på att ta sitt liv, eller har en närstående med sådana tankar. Här kan du chatta anonymt dygnet runt.
  • Du kan också ringa på självmordslinjen 90101, Föräldralinjen 020-85 20 00 och Äldrelinjen 020-22 22 33.
  • Det finns en digital utbildning för lärare och annan personal som handlar om hur man kan arbeta med elevers psykiska hälsa. Den tar cirka 60 minuter att genomföra och du hittar den gratis här.
  • Här finns länkar och chatter för ungdomar som behöver stöd.
  • Folkhälsomyndigheten samlar fakta och statistik kring suicid och den hittar du samlad här.
  • Föreningen Suicide Zero har samlat fakta och råd kring suicid, bland annat kring den suicidala processen och vad man kan säga till någon som inte mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.