Länsunionen i Region Kalmar län satsar 19 miljoner kronor på hälsosamtal. Foto: TT

Hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer Länsunionen i Region Kalmar län att erbjuda hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar i hela länet. Syftet är bland annat att upptäcka sjukdomar i god tid, en satsning som kostar 19 miljoner kronor.

Hälsosamtalen går ut på att 40-, 50- och 60-åringar i Kalmar län ska träffa specialutbildad vårdpersonal för att prata om sin hälsa. Men det var senast i somras som regionen led av stor personalbrist inom vården.  

– Nu tillskjuter vi en hel del pengar för att kunna finansiera detta och det är klart att den kostnaden som det här innebär framför allt handlar om medarbetare. Då kan det vara olika personalkategorier som har en särskild utbildning inom livsstilsfrågor, säger Yvonne Hagberg (S), vice ordförande i Beredningen för hälso- och sjukvård.

Ska minska vårdbehovet

Hälsosamtalen är inte något nytt utan har testats i andra regioner, enligt studier och erfarenheter ska hälsosamtalen leda till en högre livskvalitet och ett friskare åldrande. Men samtalen ska även på lång sikt vara samhällsekonomiskt. Förhoppningen är att sjukdomar kommer att upptäckas i ett tidigt skede, vilket gör att de kan behandlas effektivare och med lägre kostnader för sjukvården.

– Vi har idag ansvariga för livsstilsfrågor på alla våra vårdcentraler så det här blir en utveckling av det. På sikt ska det leda till att vi inte ska utveckla kroniska sjukdomar som gör att vi behöver ett stort vårdbehov. Det ska på sikt minska vårdbehovet, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer