”Det är negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar bör slås ihop med länsstyrelsen i Kronoberg och landshövdingen bör sitta i Växjö. Det föreslår regeringens utredare Mats Sjöstrand, men förslaget ogillas av många.

Dagens 21 länsstyrelser föreslås bli elva stycken. Länsstyrelsen i Kalmar och länsstyrelsen i Kronoberg bör slås samman. Det menar Mats Sjöstrand som är regeringens utredare om den statliga regionala förvaltningen.

Förslaget skulle kunna innebära att Kalmar län mister landshövdingen och också en hel del av den verksamhet som idag finns vid länsstyrelsen.

Kritik mot förslaget

Det nya förslaget har väckt reaktioner. Kristdemokraterna i Kalmar län ser kritiskt på att Kalmar inte är föreslagen som residensstad i den nya sammanslagningen, utan föreslagen residensstad är Växjö.

– Bland Kristdemokraterna i Kalmar län finns starka krav på att ta strid för att göra Kalmar till residensstad, säger Anders Andersson, Kristdemokraternas distriktsordförande och riksdagsledamot  i ett pressmeddelande.

”Inte acceptabelt”

Även Centerpartiet i Kalmar tycker att den lösning som föreslås inte skulle gynna länets utveckling, och säger i ett pressmeddelande att man förutsätter att länets riksdagsledamöter inte ställer sig bakom denna del av förslaget om det kommer till riksdagen.

– Det är inte acceptabelt att Mats Sjöstrand föreslår nya ”residensstäder” för de gemensamma länsstyrelserna och det gör att hans förslag kan inte accepteras i sin nuvarande form, säger Christer Jonsson, vice ordförande i Centerpartiets distriktsstyrelse i Kalmar län.

Socialdemokraterna i Kalmar går på samma linje och uppmanar länets riksdagsledamöter att rösta nej till förslaget i riksdagen.

– Det här är från ett uppifrånperspektiv och det tycker vi är negativt, säger Anders Henriksson (s).

Moderaterna säger också nej till en sammanslagning av länsstyrelserna med ny sätesort i Växjö, med motiveringen att beslut ska fattas så nära människor som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.