Länsmuseet i Kalmar kräver pengar: ”Verksamheten hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar länsmuseum är nu ett av 21 länsmuseer runt om i landet som riktar kritik mot staten för att under tio år ha underfinansierats. Om de inte får mer pengar riskerar personal att sägas upp och antalet utställningar bli betydligt färre.

I en debattartikel i Metro kräver nu 21 länsmuseer mer pengar och är kritiska mot staten. Länsmuseerna menar att de underfinansierats under en tioårsperiod vilket lett till uppsägningar av personal.

– Under många år har våra ekonomier blivit urholkade och nu har gränsen passerats. Staten måste ge rimliga höjningar så att vi kan bedriva den verksamhet som vi är ålagda att göra, säger Jonas Hellberg (S) ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Kräver mer pengar

Nu vänder sig länsmuseerna gemensamt till kulturminister Amanda Lind och kräver att statens grundfinansiering höjs. Om inte det sker står länsmuseerna inför fler uppsägningar men även andra konsekvenser.

– Jag är oroad över det uppdrag vi har att ta hand om föremål, det kommer att bli ännu sämre och bevarandet av kulturarvet skadas. Men vi kommer också dra ner på antalet utställningar och den pedagogiska verksamhet som riktar sig till barn som ju är den målgrupp vi jobbar mest mot, säger Jonas Hellberg.

Gratis inträde

I debattartikeln skriver de också att de statliga museerna har gratis inträde och att länsmuseer också borde få det för att locka besökare som sällan eller aldrig går på museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.