Mimmi Mannheimer är slottschef vid Kalmar slott

Van Gogh i modern tappning – ny utställning på Kalmar slott

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsmässoafton är det Sverigepremiär av utställningen Van Gogh Alive – The Experience på Kalmar slott. ”En konstnär från 1800-talet som ligger väldigt många varmt om hjärtat”, säger slottschefen Mimmi Mannheimer.

Efter succén med utställningen Da Vinci Inventions får besökarna bekanta sig med Vincent Van Gogh på helt nytt sätt. Inga riktiga målningar finns på plats. I Johan III:s största festsal får hans målningar istället liv genom projektioner i stor skala på väggar och golv tillsammans med musik.

Stora förhoppningar

– Det är ju så fantastiskt att få göra de här olika visningarna. Nu har vi en konstnär från 1800-talet som ligger väldigt många varmt om hjärtat och att få göra det på ett modernt sätt, säger Mimmi Mannheimer och fortsätter:

– Vi hade 114 000 besökare på Da vinci inventions utställningen förra året, som betalade entré. Vi har stora förhoppningar den här gången också.

Vincent Van Gogh levde på 1800-talet och efter år av fattigdom och mental sjukdom begick han självmord endast 37 år gammal. Van Gogh var mer eller mindre självlärd och hade inte tänkt att bli konstnär. Men han upptäckte att han kunde måla och kunde på det sättet gestalta sitt liv. Han var bara verksam under tio år.

– Det är ju en kliché om konstnären som använder sitt inre. Det har vi ju hört många gånger. Men är det sant så är det sant för Vincent Van Gogh och det kan man uppleva i den här utställningen.

Utställningen är skapad av Grande Exhibitions och har tidigare visats i storstäder runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.