Vad är väl en natt på slottet, undrar Askungen med en tung suck. Och just det går att få svar på, eftersom Kalmar slott auktionerar just nu ut en natt på slottet genom Musikhjälpens kampanj Barn är inte till salu. Foto: SVT

Sov en natt på slottet – möjligt för första gången på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Vad är väl en natt på slottet? Just den frågan går faktiskt att få svar på eftersom Kalmar slott genom Musikhjälpen auktionerar ut precis det – Alltså en natt på slottet för två personer.

Temat för årets insamling till Musikhjälpen är Barn är inte till salu.

– Kalmar slott är barnens slott, vi har mycket barnaktiviteter där och kände direkt att vi ville vara med och använda slottet på ett bra sätt, säger Mimmi Mannheimer som är slottschef på Kalmar slott.

På Kalmar slott har Gustv Vasa och en rad andra kungar bott genom århundradena. Men det är hundra år sedan någon senast sov en natt på Kalmar slott.

En prinsessa fixar frukost på sängen

– Och att använda slottet för det här ändåmålet gjorde att vi ville göra ett undantag och auktionera ut en natt på slottet genom Musikhjälpen, säger Mimmi Mannheimer.

Mimmi Mannheimer tänker sig att det kanske är människor av den lite modigare sorten som ger sig in i auktionen.

– Jag har hört en del säga att de inte skulle våga sova på slottet, säger hon.

Men utöver eventuell rädsla för slottspöken, så ingår slottsmiddag, egna nycklar till slottet och frukost på sängen av en prinsessa och hennes hovmusikant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.