Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pär Israelsson från Destination Kalmar om hur de jobbar med evenemanget under helgen i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Stadsfesten i Kalmar tillbaka: ”Vi räknar med 70 000 besökare”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes stadsfesten i Kalmar, som pågår i tre dagar mellan 11-13 augusti. Kalmarborna kan ta del av en rad olika konserter, matvagnar, teater, tivoli och olika slags aktiviteter.

– De kan förvänta sig en tredagarsfest med massa roliga aktiviteter och underhållning runt om i staden, säger Pär Israelsson, chef för enheten möten och evenemang på Destination Kalmar.

Årets upplaga av stadsfesten är den första sedan 2019, i och med pandemin har Kalmar varit utan stadsfest de senaste två åren. Evenemanget kommer att pågå på flera olika platser runt om i Kalmars centrala delar, från Krusenstiernska gården till Stortorget. Arrangörernas förväntningar på antalet besökare är stora och man hoppas nå över hundra tusen besökare.

– Vi har inga bra mätmetoder i och med att stadsfesten är i hela staden, men vi brukar räkna med att det kommer runt 70 000 unika besökare och 120 000 besök, säger Pär Israelsson.

Stort fokus på säkerheten

En viktig del i arrangemanget av stadsfesten som Pär Israelsson påpekar på är arbetet kring säkerheten. Som tidigare år har man haft flera möten med myndigheter för att säkerställa säkerheten.

– Vi jobbar väldigt mycket med trygghet och säkerhet, det har vi gjort i många år. I grunden har vi en tydlig säkerhetsplan, men varje år gör vi en riskanalys med våra myndigheter och tittar ifall vi behöver ändra något. Vi har trygghetsnummer, mycket poliser och väktare som rör sig mellan våra platser.

Det finns ingen risk för att det kommer bli stökigt här i helgen?

– Vi kan inte garantera någonting, men det brukar vara en familjefest där folk tar hand om varandra på ett snyggt sätt och vill ha kul tillsammans, säger säger Pär Israelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.