Foto: TT

Kalmarbo döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan skall vid ett flertal tillfällen ha uttryckt sig nedsättande om muslimer i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” några gånger mellan april och maj 2017.

Kvinnan nekar till brottet och säger sig inte minnas händelsen på grund av sitt mående under den aktuella tiden.

”Varit som i en bubbla”

Hon säger att hon ”varit som i en bubbla under perioden” och att hon haft svårt att sova samt varit uppe på nätterna och därför inte minns händelsen. Kvinnan menar vidare att hon inte har sådana åsikter som framgår av meddelandena.

Kan inte varit någon annan som skrivit

Åklagaren menar att det inte finns något som visar på att dessa meddelanden inte skulle ha skrivits från kvinnans smartphone. Åklagaren menar vidare att omständigheten att kvinnan mått dåligt vid de tillfällen då hon skrivit meddelandena inte kan frita henne från ansvar.

Döms för hets mot folkgrupp

Kvinnan döms nu i Kalmar Tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och samhällstjänst. Domen blir av mildare slag på grund av att kvinnan inte tidigare förekommer i belastningsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.