Arkivbild: En 41-årig man åtalas nu av Kalmar tingsrätt som misstänkt för grov stöld. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kalmarbo stal tusentals Trisslotter – fastnade i fälla

Uppdaterad
Publicerad

Mannen stal under flera års tid buntar med Trisslotter från en spelbutik i Kalmar. Nu döms han till skyddstillsyn och ett stort skadestånd.

Butikens svinn av Trisslotter hade pågått under flera år när ägarna sommaren 2018 fattade misstankar mot 41-åringen, och gillrade en fälla. 41-åringen hade tidigare praktiserat i spelbutiken och fått lära sig lotthanteringen. Efter praktiken var han i butiken nästan dagligen och handlade och umgicks med personal och hjälpt till.

Togs med lotter i byxfickan

Butiksägarna bad 41-åringen om hjälp att hämta en dammsugare bakom disken, och upptäckte kort därpå att två buntar med trisslotter försvunnit. Polis kallades till platsen som gjorde en kroppsvisitation på 41-åringen där man hittade en bunt med 100 lotter i hans byxficka.

Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen över 4000 skrapade Trisslotter. Majoriteten av dem var nitlotter, men där fanns också vinstlotter för totalt 13 500 kronor som mannen hade löst in. Det bekräftar bilder från en övervakningskamera som polisen tagit del av.

Kan ha stulit upp till 11 000 lotter

Men enligt Svenska Spel som utrett det misstänkta lottsvinnet från spelbutiken kan 41-åringen stulit betydligt fler. De senaste åren har 116 lottbuntar från spelbutiken i Kalmar, det vill säga 11 525 lotter haft ett misstänkt inlösenmönster, enligt utredningen. Lotterna har aldrig försäljningsregistrerats i butiken, utan autoaktiverats när den översta lotten i bunten lösts in. Lotterna har i flera fall aktiverats och lösts in samma dag och i samma butik, vilket är ovanligt.

41-åringen själv nekar till brott och säger att han vunnit lottbuntarna när han spelat poker, men mannens försvar ger tingsrätten inte mycket för.

Ska betala skadestånd

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov stöld, eftersom stölderna tycks ha skett systematiskt och planerat. Men tingsrätten anser att bara för att det rör sig om upprepade brott, minst tio tillfällen, så är det inte att betraktas som grovt.

41-åringen döms därför för stöld till skyddstillsyn. Han ska också betala skadestånd till spelbutiken på väsentligt mer än han tros ha vunnit på de stulna lotterna: Drygt 328 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer