De tusentals mejl där en kvinna från Kalmar begär ut allmänna handlingar gav ringar på vattnet.

Kalmarkvinna orsakar ingen grundlagsändring

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen gav i dag inga klartecken för ändring av offentlighetsprincipen. Däremot uppmanar de regeringen att utreda möjligheterna för att begära ut allmänna handlingar i framtiden.

SVT Nyheter Småland kunde under onsdagen berätta att en kvinna i Kalmar har orsakat debatt i riksdagen eftersom att hon under flera års tid har begärt ut åtskilliga allmänna handlingar från Kalmar kommun.

– Kalmarfallet handlar uppenbart om ett missbruk av den grundlagsskyddade rätten att ta del av offentliga handlingar, säger Maria Abrahamsson (M).

Den Kalmarbördiga riksdagspolitikern Maria Abrahamsson (M) snappade upp fallet och skrev under hösten en motion om en lagändring av offentlighetsprincipen. I den föreslås en undantagsbestämmelse som slår till vid uppenbara fall av missbruk av offentlighetsprincipen. Men konstitutionsutskottet ställde sig inte bakom hennes förslag när det i dag togs upp för diskussion.

Dock föreslås regeringen nu att ”utreda frågan om möjliga åtgärder för att, med bibehållen respekt för offentlighetsprincipen, möta de utmaningar som kan uppstå”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer