Hon kämpar för att få behålla glassamling

Uppdaterad
Publicerad

Ortsbor oroar sig för att samhället ska dö ut när kommunen vill flytta glassamling från Johansfors till Boda.

Nu ska allt glas som förvaras på Kristallmuseet i Johansfors flyttas till Glass Factory i Boda. Det har Emmaboda kommun bestämt.

– Vi är rädda för att de oskattbara glassamlingarna förstörs, om de står i en byggnad som är helt utkyld, förklarar Görel Abrahamsson, kultursamordnare i Emmaboda kommun.

Men i det gamla glasbrukssamhället Johansfors växer protesterna. Ortsborna är rädda för att samhället kommer att dö, om glaset flyttas därifrån.

Betalar inte elräkningarna

Kristallmuseet har varit stängt hela sommaren i år. Utanför den gamla glasbruksbyggnaden i Johansfors växer gräset högt och ovårdat och en eventuell besökare möts av ett anslag på dörren: Museet är stängt.

På anslaget uttrycks också en förhoppning om att glasbruket ska starta igen under hösten, men det är det inte mycket som talar för.

Fastighetsägaren har inte betalat elräkningarna, som byggnaden står mörk och utkyld.

– Kristallglaset kan spricka, om det blir för allt, säger Görel Abrahamsson. Därför vill vi temporärt förvara glaset i Glass Factorys utrymmen i Boda. Och till sommaren hoppas vi kunna öppna en utställning i Johansfors igen.

Samlar in namn mot flytten

Men det tror inte ortsborna på. Tvärtom är man rädd för att samhället dör helt och hållet, om glaset flyttas därifrån.

Gun Mälberg har samlat in 38 namnunderskrifter på att glaset ska vara kvar i Johansfors. Listan har hon lämnat in till kommunen:

– Flyttas glaset kommer det aldrig att bli ett museum här igen, säger hon. Själva glasbruket är nedlagt och dött. Kristallmuseet var det sista vi hade. I somras var det besökare här och ryckte i den låsta dörren. Och har man en gång mötts av en låst dörr, kommer man aldrig tillbaka, tror Gun Mälberg och många med henne.

De vill att kommunen hittar en alternativ förvaringslokal i Johansfors i stället.

Kristallmuseet visar Johansfors glasbruksproduktion från 1891 och fram till 1990-talet. Där finns också det gamla bruksarkivet bevarat.

Museet är inrymt i en del av den stora glasbruksbyggnaden, där det också har funnits en butik. Johansfors glasbruk köptes 2011 av företaget ConDeVent som bland annat hade planer på produktion av rom i glasbruket. Inget av detta har blivit verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.