Kamprads söner donerar 900 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Två Smålandsprojekt blir först att få stöd från Kampradsstiftelsen

Ingvar Kamprads tre söner har donerat 900 miljoner kronor till Familjen Kamprads stiftelse. De tre bröderna Peter, Jonas och Mathias Kamprad vill att pengarna  främst skall användas till att förverkliga resultat av miljöforskning i praktiken.

Vill bidra till den globala miljön

– Mina bröder och jag är tacksamma över att kunna bidra till detta initiativ. Vi hoppas att donationen över tid omsätts i hållbara lösningar som gynnar den globala miljön, säger Peter Kamprad, styrelseordförande i Ikano,  i ett pressmeddelande.

Stiftelsen grundades av Ingvar Kamprad i december 2011 och har i nuläget ett kapital på cirka 1,85 miljarder kronor.

Två smålandsprojekt får pengar

De två första stipendierna som får stöd med ca 4,7 miljoner kronor går till forskning om bättre  läkemedelshantering för äldre och till en entreprenörssatsning i Långasjö, Rävemåla och Urshult.  Båda är två projekt vid Linnéuniversitetet.

– Forskningen ska kunna falla ut i att det blir bättre livsvillkor för männisor men den ska också kunna ge artbesttillfällen på tillexempel landsbygden eller inom ramen för miljö och medicin, säger Lena Fritzén är verkställande ledamot för stiftelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.