Foto: Micke Fransson / TT

Svensk Bilsport: ”Kan bli oerhört negativt för svensk motorsport”

Publicerad

Kulturklassade vägar sätter käppar i hjulen för Sydsvenska rallyt i Kronoberg. Nu ser Svensk Bilsport en risk att även större tävlingar som SM och VM kan komma att påverkas.

– Man skaffar sig nya policys som påverkar motorbilsport negativt, säger Urban Wahlberg som är ansvarig för rally inom Svensk Bilsport. 

Sydsvenska rallyt som ska köras på småländska vägar i slutet av maj fick avslag av Länsstyrelsen i Kronoberg att använda fyra vägar av fem. Tre av avslagen motiveras med att vägarna är kulturvägar. 

Kontaktar Trafikutskottet

Nyheten kom som en chock för Svensk Bilsport som nu kommer kontakta både Trafikverket och Trafikutskottet för att diskutera ärendet. 

– Om den här tolkningen skulle sprida sig över landet skulle det kunna påverka större tävlingar som svenska VM rallyt och SM-tävlingar oerhört negativt, säger Urban Wahlberg. 

Att en väg kulturklassas beror på det kan finnas milstolpar, väghållningsmärken, stenmurar och andra väganknutna kulturminnen utmed vägen. 

– Det finns inga databaser på vilka vägar som räknas som Kulturvägar och vad de ska ha för särskilt skydd. Då är det svårt för oss att invända, avslutar Urban Wahlberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer