Foto: Clary Kroon

Känd gård eldhärjad – kropp hittad

Uppdaterad
Publicerad

Tämmesboda var en av de sista småländska gårdarna som drevs på traditionellt sätt med arbetshäst och lieslåtter.

Gården Tämmesboda utanför Ljungby saknar alla moderniteter och ägaren Stig Aronsson blev känd för att han tillsammans med sin syster drev jordbruket på gammaldags vis. Fotografen Lars-Olof Hallberg gjorde boken ”Den siste bonden på Tämmesboda” 2004, och han tog emot beskedet om att gården eldhärjats och att Stig Aronsson saknas med bestörtning.

– Jag blev chockad när jag fick beskedet att det brunnit i huset, men än så länge så vet vi väldigt lite. Vi får vänta och se om Stig var hemma, säger Lars-Olof Hallberg.

Branden i Tämmesboda

Lars-Olof har träffat Stig Aronsson regelbundet, någon gång i månaden, sedan han gjorde boken.

– Det är en av få gårdar där speciellt mangårdsbyggnaden har ett stort kulturvärde. Det fanns varken el eller vatten indraget och det är inte lätt att hitta sådana hus idag, säger Lars-Olof Hallberg.

Kropp funnen

Vid lunchtid bekräftade polisens förundersökningsledare Peter Tagesson för SVT Nyheter Småland att en kropp hittats i brandresterna.

– Polisens arbete framåt nu blir att fastställa brandorsaken efter att den tekniska undersökningen är genomförd, plus att fastställa identiteten på kroppen, säger han.

I klippet ovan kan du se reportaget från gården som sändes i Smålandsnytt 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Tämmesboda

Mer i ämnet