Kanin på tallriken poppis igen

Publicerad

Under och efter andra världskriget var kanin vanligt på våra middagstallrikar. Sedan dess har kaninen blivit husdjur istället. Men kanske är pendeln på väg att svänga igen.

Forskarna på SLU menar att kaninens effektiva förmåga att omvandla det de äter till nytt kött gör den idealisk ur klimatsynpunkt. Dessutom gör de inga utsläpp som korna.

– Vi borde äta mindre kött generellt, men eftersom vi ändå äter kött borde vi tänka på vilket vi äter. Då tror jag att kaninen är ett spännande alternativ, säger Carl-Gustaf Thulin, forskare på Statens Lantbruksuniversitet.

Ökad efterfrågan

På Stubbens Produkter norr om Borgholm har man sedan många år satsat på kaninuppfödning, men det är först nu på sistone som efterfrågan har tagit fart.

– Ja, nu märker vi att restaurangerna har vaknat. Nu är det till och med bekymmer att få ihop tillräckligt med kött, säger kaninuppfödaren Birgitta Persson.

– Det är väl mediernas förtjänst, att det skrivs om kaninkött, säger maken Björn Persson.

Än så länge är det svårt hitta kaninkött i butikerna. För många är det fortfarande otänkbart att kalasa på gulliga, små kaniner.

– De tänker på kaninerna som keldjur, att man ska klappa dem och gulla med dem. Men jag kelar också med dem, speciellt när de små, säger Birgitta Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.