• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennifer Karlsson kunde plocka omkring 30 kilo kantareller tack vare hunden Hjärtat. – Jag är inte så förtjust i att leta men jag plockar gärna, säger hon. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Hunden Hjärtat avslöjar hemliga platser för kantareller

Publicerad

Hunden Hjärtat har blivit rutinerad på att spåra upp kantareller i skogen. Förra säsongen kunde matte Jennifer Karlsson plocka omkring trettio kilo kantareller, men i år ger hon bort allt hon hittar till nära och bekanta.

– Vi har förätit oss på kantareller, säger hon.

– Det blir en rolig aktivitet för både hund och hundägare, säger Christel Nilsson, hundtränare i Rottne.

Jennifer Karlsson fick inspiration av Christel Nilssons kurser och hon lärde upp sin hund Hjärtat att spåra upp kantareller i skogen.

– Resultatet har verkligen varit över förväntan. Hjärtat är mycket flitigt och hittade nya platser gång på gång. Till slut hade jag hela kylskåpet fullt med kantareller, säger Jennifer Karlsson.

Lär sig snabbt

Hundar kan tränas upp att känna igen olika dofter och det är något som kan göras relativt snabbt.

– Det kan gå på några veckor men det är jättesvårt att säga exakt, säger Christel Nilsson.

Jennifer Karlsson förundras över Hjärtats nya förmåga och i år kommer alla kantareller att skänkas bort till nära och bekanta.

– Christels hund gick bort nyligen och jag ska skänka det vi hittar i skogen till henne, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.