Karateklubben förlorar sin lokal efter nitton år

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tre veckors varsel måste Karate-Do Shotokan Akademi Växjö lämna sin träningslokal sedan nitton år. Nu kritiserar de Växjö kommun för att bara satsa på storklubbarna.

Mona Pfauss som är ordförande i klubben skulle boka en träningstid när hon fick beskedet att hallen skulle byggas om till undervisningslokal. Tre veckor i förväg fick hon då veta att karateklubben måste lämna sin lokal sedan nitton år tillbaka.

– Det känns frustrerande och jättekonstigt att vi fick reda på det så, säger Mona Pfauss.

Högre kostnad

För att kunna fortsätta verksamheten kommer de att hyra en större lokal under våren, men till ett högre pris.

– Risken är att man måste höja medlemsavgiften och då kanske inte familjer har råd att vara med längre, säger Marlene Johnsson som tränat i klubben i fem år.

Orättvisa prioriteringar

Klubbens signum är att unga och äldre tränar tillsammans för att må bra, utan några tävlingsmoment. De har omkring 70 medlemmar och Mona Pfauss har flera gånger önskat att kommunen ska ge dem golv anpassat för barfotaträning, men utan att få gehör. Hon tycker att Växjö kommun inte lever upp till devisen om att vara en idrottsstad utan prioriterar arenabyggen och stora klubbar.

– Mindre föreningar hamnar i små lokaler i märkliga områden medan man bygger arenor i centrum och de föreningarna profileras jättemycket, säger hon.

Alla klubbar lika värda

Varför klubben inte fick någon information om lokalen har varken de eller kommunen utrett ännu. Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö håller med om att de borde underrättats tidigare men värjer sig för kritiken om att kommunen förfördelar mindre föreningar.

– Vi ställer inte olika idrotter mot varandra utan alla är lika mycket värda. Sen kan det ibland handla om vad som är praktiskt görbart, det beror på vad de har för krav, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.