När en bil med åtta kameror monterade på taket rullade in på gårdsplanen blev Urban Gustavsson misstänksam. Han äger en gård i trakterna utanför Braås I Växjö kommun och har vid flera tillfällen utsatts för stölder.
– Jag tänkte, får han filma på min tomt utan tillstånd och utan att jag känner till det? Samtidigt måste ju jag ha tillstånd för att själv filma på min tomt, för att skydda min egendom, säger han.
Urban Gustavsson stoppade bilen för att höra efter vad som pågick. Enligt föraren var han ute för att fota omgivningarna för ett kartföretag på nätet. Men Urban Gustavsson gillar inte att vem som helst via sin dator kan titta in på hans gård.
– Det är ju ”buset” som kan ha användning av det här. Det går att se dieseltankar och det ena och det andra som är stöldbegärligt. Att det läggs ut på nätet så att hela världen kan se det, det tycker jag är galet.
Företagen struntar i reglerna
Enligt Datainspektionen krävs tillstånd för att filma med en fast monterad kamera, men det är mer regel än undantag att kartföretagen struntar i att söka tillstånd.
– Det är olyckligt att man inte följer de regler som gäller. Jag känner inte till, inte på senare tid i alla fall, någon länsstyrelse som haft någon tillsyn på sådana här bilar, säger Martin Hemberg som är jurist på Datainspektionen.
Saknade tillstånd
Det är länsstyrelsen som utfärdar tillstånden och det är också länsstyrelsen som har ansvar för tillsynen, och enligt dem har inget företag tillstånd för den här typen av fotografering i Kronoberg just nu.
– Vi som bor på landet är ju en andra klassens medborgare. Det är ingen som hjälper oss. Är det så att vi vill skydda oss själva genom att sätta upp en övervakningskamera så måste vi ha tillstånd och det är väldigt svårt att få, säger Urban Gustavsson.
Är det inte en överdriven rädsla för det här? Tror du verkligen att ”buset” sitter framför datorerna och tittar hur det ser ut här?
– Det är ju en möjlighet i alla fall.