Arkivbild på katt. Foto: TT

Katt var täckt av tovor och bajs – fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

En katt som kom in till en djurklinik i Högsby var kraftigt misskött med så stora tovor att den inte kunder röra bakbenen. Nu polisanmäls ägaren av länsstyrelsen i Kalmar för misstänkt djurplågeri.

Det var veterinären som tog emot den misskötta katten som slog larm till länsstyrelsen. Enligt henne hade katten tovor som var minst ett år gamla på hela kroppen. Katten luktade starkt av urin och avföring och kunde inte röra bakbenen på grund av tovorna.

Tovorna som rakades bort var decimetertjocka och hade ihop med avföring täppt till både anus och penis på katten. Totalt vägde tovorna 680 gram.

Katten verkade bli bättre inne på kliniken, när den blivit rakad. Men vid ett återbesök en vecka senare kunde den inte resa sig på bakbenen och avlivades.

Länsstyrelsen gör bedömningen att ägaren borde sett till att katten fått vård betydligt tidigare, och därmed brustit grovt i sitt djurhållningsansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.