(KD)-profilen Christopher Dywik vill se sänkt moms på tamponger och mensskydd. Foto: TT/Johanna Ingvarsson

KD-politiker vill göra tamponger billigare

Uppdaterad
Publicerad

Christopher Dywik (KD) från Kalmar vill att partiet verkar för sänkt pris på mensskydd och glasögon.

KD-politikerna Chistopher Dywik och Fredrik Sjömar från Kalmar har skrivit en motion om sänkt moms på mensskydd och glasögon till Kristdemokraternas riksting som startar i Uppsala på fredagen.

”Vi finner det absolut orimligt att saker såsom glasögon och tamponger skall beskattas hårdare än oxfilé. Det är produkter som för vissa grupper är helt nödvändiga”, skriver de i sin motion.

– Det blir en klassfråga, och innebär stora utgifter för vissa människor. Unga tjejer som får den första mensen kanske tycker det är pinsamt och vill inte att mamma och pappa köper mensskydd. Sen tar de det billigaste möjliga alternativet för att man inte har råd, som kanske inte funkar så bra, säger Christopher Dywik till SVT.

Hur mycket billigare skulle tamponger kunna bli med ert förslag?

– Jag är inte helt hundra på hur mycket det kostar faktiskt, men om en fjärdedel av priset är skatt så skulle en sänkning till 6 procent innebära ganska mycket.

Motionärerna har medvetet inte föreslagit en ny momssats, utan tycker att saken bör utredas och att momsen på produkterna kan sänkas steg för steg.

Vänsterpartiet fick 2015 igenom en satsning i budgeten på glasögonbidrag för barn, och frågan om sänks moms på mensskydd har tidigare drivits av bland annat Feministiskt initativ. Men Dywik ser ingen motsättning i att även KD driver denna typ av frågor:

– I vissa frågor tycker vi likadant. Det är jättebra att man kan ha en samsyn genom blockgränsen, och framför allt bland yngre kvinnor och även män tror jag den här frågan engagerar. Jag har fått många hejarrop på sociala medier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.