Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den speciella inredningen har även uppmärksammats av instagramkontot ”Hemnetknarkarna”. I klippet berättar Kenneth varför bunkern ser ut som den gör. Foto: Kalle Palmer/Diakrit & SVT

Kenneth säljer ”man cave” i Ljungby för 16 miljoner – en festbunker som tål bomber

Publicerad

Ett ovanligt fastighetsobjekt i Hovdinge, Ljungby kommun, ligger ute till försäljning. Det är Kenneth Clausen som säljer sitt livsprojekt – en bunker på 500 kvadratmeter med tillhörande skola, spa och grillkåta.

Det började med att Kenneth Clausen renoverade byskolan i Hovdinge för snart trettio år sedan.

När Ljungby kommun några år senare informerade om att de ville göra sig av med kommunens sambandscentral, som ligger ett fåtal meter från skolan, såg Kenneth sin chans.

– Jag fick köpa bunkern för en kvarts miljon år 2002, säger han.

Sedan dess har Kenneth och familjen, med uppfinningsrikedom och återvunnet material, skapat en hel verksamhet runt bunkern. Han har genom åren hyrt ut lokalen till fester och konferenser.

– Allt fungerar fortfarande i bunkern. Elverket användes under stormen Gudrun. Då drog jag kablar till hela byn.

”Drömställe” för preppers

Enligt mäklaren Micael Steneland är en ett sådant här objekt ovanligt. Han har inte fått napp på försäljning än, och spår att det kan ta tid att hitta rätt köpare.

– Det här är ett drömställe. Möjligheten att kunna ha en trygg bunker där man kan bo i två-tre månader är unikt. En prepper kan vara en bra kund, helt klart, säger han.

Bunkern byggdes år 1969 till civilförsvaret, tänkt att fungera som ledningscentral och som skydd för personal från kommun och räddningstjänst, i händelse av krig.

Följ med in i Kenneths ”man cave” i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer fakta om bunkern i klippet ovan – Kenneth berättar mer om hur det gick till när bunkern byggdes, och vad den kostade att bygga 1969. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.