Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Johnsson är vd på Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, han berättar i videon ovan varför han är positiv till att odla kikärtor på Öland. Foto: Ludwig Fleetwood

Unik kikärtsodling på Öland – först i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kommer det odlas kikärtor i större i skala på svensk mark. En av anledningarna till satsningen är att allt fler väljer köttfria produkter.

– Efterfrågan på växtbaserad kost har ökat enormt, på bara några få år har vi ökat vår produktion av baljväxter med omkring 25 procent, säger Håkan Johnsson, VD på Kalmar Ölands trädgårdsprodukter.

Efter sex års testodlande har man funnit ett utsäde från Grekland som klarar det svenska klimatet. Vid månadsskiftet april-maj sår man kikärtorna och de kommer odlas på sex ställen runt om i Sverige. Tre odlingar på Öland, en på Gotland, två på fastlandet.

Vid skörden i slutet av sommaren räknar Håkan Eriksson med runt 75-80 ton kikärtor.

– Jag tror det kommer gå bra och jag tror vi kan få fram flest kikärtor här på Öland, upp mot 80 procent.

Varmt klimat och kalkrik bördig jord

Håkan Johnsson menar att Ölands varma klimat kombinerat med den kalkrika och bördiga jorden som finns på ön är optimal för att odla baljväxter. Det gör att han ser ljust på den svenska kikärtans framtid.

– Tack vare de sex åren vi provodlat ärtan ser jag inte några allt för stora risker. Jag ser snarare att vi ganska snabbt kan skala upp odlingen tio gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.