Foto: TT/Fredrik Sandberg

Kissa i duschen – bra på många sätt

Uppdaterad
Publicerad

Somliga gör det, andra tycker det är äckligt. Men att kissa i duschen är bra – både för miljön och för huden.

”Det är ju samma rör” och ”Jag tvättar mig ändå samtidigt” är ursäkter som många duschkissare använder sig av. Och de har faktiskt rätt. Att kissa i duschen är bra ur många aspekter. Annica Joensuu är ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

– Förr använde man kiss eftersom det innehåller urinsyra, karbanid, och urea som är en väldigt bra fuktbindare i huden. Och det finns i de flesta fuktkrämer i dag, men då är det syntetiskt framställt, säger hon.

Annica Joensuu poängterar att trots att det är bra för huden att urinera i duschen så är det inte något hon kan rekommendera som hudterapeut av hygienskäl.

Urin är vanligtvis sterilt

Smittskyddsläkaren Peter Iveroth rekommenderar det inte heller, framför allt på grund av doften, men säger ändå att det inte är farligt eftersom urin vanligtvis är sterilt.

– Det ger en obehaglig doft, och jag kan tänka mig att urin underhåller bakterietillväxten i duschar och avlopp. Men håller man rent ska det inte vara farligt, säger han.

”Sparar några liter vatten”

Ur miljösynpunkt kan det vara bra att lätta på trycket i duschen.

– Duschvattnet går ju samma väg som det i toaletten. Då sparar du kanske några liter vatten genom att inte behöva spola i toaletten, säger Tommy Claesson, docent i geovetenskap, tidigare vid Linnéuniversitetet.

Är det då rätt att kissa i duschen, ur ett vett- och etikettsperspektiv? Såhär säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing:

– Det är ingen folkvettsfråga så det kan jag egentligen inte svara på. Det är ju ingen som tittar på dig i duschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer