Överklagandena av böneutropet i Växjö får inget gehör i förvaltningsrätten. Foto: Carl Carlert

Klagomål mot böneutrop avslås

Uppdaterad
Publicerad

Klagomålen mot böneutrop i Växjö får inte gehör i förvaltningsrätten i Malmö. Domstolen avslår överklagandena från människor som bor i närheten av högtalaren som en gång i veckan sänder ut förinspelade böneutrop under tre minuter.

– Det känns bra att det finns en domstol som tittar på sånt här och som heller inte gör skillnad mellan människor i sina beslut. Att vi får möjlighet att fortsätta med böneutrop förstärker vår känsla av tillhörighet här i Sverige, säger Ismail Abu Helal, imam.

Böneutropen hölls första gången den 25 maj i år och lockade närmare 600 besökare till moskén i Växjö. Sedan premiären har ett stort antal överklaganden lämnats in till förvaltningsrätten. Överklaganden har gällt polisens beslut att godkänna Stiftelsen Växjös muslimers ansökan om att sända ut böneutrop en gång i veckan via högtalare.

Föregåtts av många debatter och diskussioner

Enligt Smålandsposten kom över 60 överklaganden in till domstolen och samtliga har nu avslagits. I ett pressmeddelande hänvisar domstolen till att den som bor inom en tätort måste räkna med vissa störningar i form av ljud och buller. Böneutropen strider inte heller mot regeringsformens bestämmelse om religionsfrihet, har domstolen kommit fram till. Religionsfriheten innebär ”en viss frihet att sprida och ta del av religiös förkunnelse”, skriver förvaltningsrätten.

Böneutrop från moskén i Växjö har föregåtts av många debatter och diskussioner och Ismail Abu Helal hoppas nu att förvaltningsrättens avslag ska sätta punkt för dissusionen.

– Jag hoppas det sätter stopp för gnällandet. Det kommer alltid finnas folk som inte gillar det vi gör men vi är en del av samhället och har både rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.