Ljunghälll är underleverantör till krisande Volvo, bland annat. Foto: Thomas Johansson / TT

140 anställda får gå från Ljunghäll i Södra Vi

Uppdaterad
Publicerad

Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi har drabbats hårt av coronakrisen. Efter förra veckans varsel står det nu klart att 140 anställda blir av med jobbet.

I början av förra veckan varslade Ljunghäll 200 av sina 530 anställda. Efter förhandlingar med fackförbunden IF Metall och Unionen står det nu klart att 140 personer blir av med sina jobb.

Metallfacket lyckades förhandla ner antalet uppsägningar bland verkstadsarbetarna till 115.

– När man kom ner till den här nivån känns det okej, vi vet att man måste göra något för företagets överlevnad, säger Eva Kindstrand, ordförande i verkstadsklubben.

”Är ledsen”

Hur är stämningen på arbetsplatsen?

– Den är tryckt, många hängande huvuden. Vi är fortfarande korttidspermitterade sedan slutet av mars så många är inte här, det blir mycket telefonsamtal. Man är ledsen och behöver prata om det som händer, säger Eva Kindstrand, som jobbat på Ljunghäll i 22 år.

Liknar detta något du har upplevt tidigare?

– Både ja och nej. Under krisen 08/09 varslades 265 personer. Men det var ju en lågkonjunktur som vi kände till. Nu är allt osäkert om hur det kommer bli, i bästa fall kan det gå uppåt igen redan i höst.

25 tjänstemän

Förutom de 115 verkstadsarbetarna blir 25 tjänstemän av med sina jobb.

– Det är inte roligt, men det är förståeligt i den situation som företaget är i, säger James Mattson, från Unionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.