Området vid sjön Åsnen i Kronobergs län ska bli nationalpark. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Klart: Åsnen blir nationalpark

Uppdaterad
Publicerad
På onsdagen blev det formellt klart att området runt sjön Åsnen i Kronoberg blir Sveriges trettionde nationalpark. Detta sedan riksdagen röstat ja till regeringens förslag.

Syftet med att göra ett område runt Åsnen till nationalpark är att bevara ett sydsvenskt skogs- och sjölandskap med ett växt- och djurliv som beskrivs som i hög grad orört.

Det var i januari som beskedet kom från regeringen att man föreslår Åsnen som ny nationalpark i Sverige. Senast regeringen föreslog en ny nationalpark var för nästan tio år sedan, 2009.

– Nationalparkerna är juvelerna, det är det allra finaste och mest värdefulla och får ett väldigt starkt skydd. Åsnen är ett sånt område som är fantastiskt vackert och har många arter för naturvården, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT då.

Ursprungligen var tanken att området för nationalparken skulle vara större, men området fick halveras efter att det stod klart att markägare inte ville sälja av mark till staten.

Åsnens nya nationalpark kommer att invigas officiellt den 25 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet