Lars Altgård (S) fortsätter att styra i Lessebo. Inleder valtekniskt samarbete med C och V Foto: SVT

Klart med styre i Lessebo kommun

Publicerad

S, C och V kommer genom en valteknisk samverkan att styra Lessebo kommun under de kommande fyra åren. Tidigare har Socialdemokraterna enbart samarbetat med Centerpartiet men nu är alltså även Vänsterpartiet med.

Lars Altgård, som är Socialdemokraternas förstanamn, motiverar överenskommelsen med att det är bra att ha en stabil majoritet.

Men hade det inte varit bättre då att samarbeta med Moderaterna, som är det andra största partiet i kommunfullmäktige?

Val 2018 – #dinröst

– Utifrån hur M har profilerat sin valkampanj och pratat om att de vill ha regimskifte så är det inte så lämpligt att ha en valteknisk samverkan med dem, och det är jag och Marcus Dackling, som är Moderaternas förstanamn, överens om, säger Lars Altgård.

Röstar på varandras kandidater

Enligt Lars Altgård handlar överenskommelsen inte om sakpolitik, utan om att de tre partierna kommit överens om hur de vill fördela posterna i styrelser och nämnder.

– Vi kommer fortfarande styra i minoritet. Vi har inga sakpolitiska överenskommelser i nuläget utan kommer att stötta varandras kandidater och är överens om att inte misstroenderösta mot varandra.

Centerns förstanamn kommer, om allt går som de tre partierna vill, att få den nya halvtidsarvorderade vice ordförande-posten i kommunstyrelsen. Att kommunen går från ett till och ett halvt arvoderat kommunalråd är nytt. S, C och V har också gått ut med att de vill att oppositionen får posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, en post Socialdemokraterna tidigare haft. Enligt Lars Altgård blir det här mer demokratiskt.

Oppositionen får andre vice

– Jag vill ha transparensen. Jag tycker att det blir mer demokratiskt när fler får förstahandsinformation och blir inbjudna till möten, som till exempel när vi blir kallade till Länsstyrelsen, säger han till SVT Nyheter.

Och Moderaternas förstanamn, som av allt att döma får den här positionen, säger att han är glad över att Lars Altgård ser det här behovet av att öka oppositionens insyn.

– Jag tror på det när jag ser det, men jag tycker också att de här förändringarna bör gälla alla nämnder och styrelser i så fall, säger han till SVT Nyheter Småland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet