Klas Lindberg är Årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Klas Lindberg från Åseda nu kan titulera sig Årets kock 2012. På onsdagen vann han den prestigefyllda tävlingen i Stockholm.

Han har tävlat flera gånger tidigare, senast förra året blev han trea, men nu står han alltså som segrare. Juryns motivering lyder ”Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter”.

I finalen tävlade sex kockar och tävlingen är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling.

Klas Lindberg är född och uppvuxen i Åseda. Men det var i Ryssby som hans första steg mot en kockkarriär togs för snart 15 år sedan.

Det var en mycket glad Klas Lindberg som tog emot priset Årets kock på onsdagskvällen och han tror själv att hans liv nu kommer att förändrats mycket.

– Jag tror att det kommer att innebära allting. Jag kommer att få träffa så mycket människor och göra så otroligt häftiga grejor, säger Klas Lindberg.

Men det var på restaurangutbildningen på Ryssbygymnasiet utanför Ljungby som det började. Läraren Charlotta Myrhberg visar stolt upp Klas i skolkatalogen och eleverna som går där nu är också stolta över Klas framgång.

– Det är häftigt att någon som gått på samma skola som mig har kommit så långt, säger Martina Jonsson.

– Han är en lyckad person och det är alltid kul att ha gått på samma skola som någon i kocklandslaget, säger Erik Månsson.

Charlotta Myhrberg som undervisade Klas Lindberg minns hur entusiastisk han var redan från början.

– Han var vad jag kallar en matnörd. Han läste kockböcker som kvällslitteratur och pratade om mat hela tiden.

Men också Klas minns hur Ryssbygymnasiet formade honom.

– Jag lagade mycket mat innan jag gick på gymnasiet och tyckte att jag hade ganska bra koll men när jag kom till Ryssbygymnasiet fick jag lära mig mycket. Där jobbade två damer, som var restauranglärare, och jag fick en avhyvling. ”Här lär vi oss grunderna unge man”.

Clary Kroon

clary.kroon@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.