Den 63-årige mannen tog sig in på flygplatsen med hjälp av mattor och en hemmagjord stege. 46-åringen ska ha hjälpt honom in. Se klippet längst ner i artikeln om aktionen, gjord när det stod klart att männen skulle åtalas. Foto: Polisens förundersökning

Klättrade in på flygplatsen i Kalmar med stege och mattor – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Två klimataktivister döms till villkorlig dom för att ha, med hjälp av en stege och mattor, gjort intrång på flygplatsen i Kalmar.

En 63-årig man, bosatt i Kalmar län, döms till villkorlig dom och dagsböter för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

En 46-årig man, bosatt på en mindre ort i Skåne, döms för medhjälp till obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Även han får villkorlig dom och dagsböter.

Klättrade över staket

Det var i oktober 2021 som den äldre mannen med hjälp av mattor och en stege klättrade över flygplatsens staket och tog sig sedan vidare in på flygplatsens taxibana.

Syftet med intrånget var att belysa klimatfrågan och flygets inverkan på klimatet. Intrånget var en del i ett antal aktioner mot flygplatser runtom i landet.

Inte allmän plats

Båda männen erkänner omständigheterna, men förnekar brott då de anser att det de gjort faller under demonstrationsfriheten.

Enligt Kalmar tingsrätt är det dock inte tillåtet att demonstrera på vilken plats som helst och rätten konstaterar i sin dom att flygplatsen inte kan anses vara en allmän plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen träffades och rekade inför aktionen en vecka innan. Se mer i klippet, som gjordes när det stod klart att männen skulle åtalas. Foto: Bilder ur polisens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.