Klimataktivister protesterade mot avverkningen av Fyllerydsskogen i Växjö i augusti förra året. En av dem som stod i vägen för en skogsmaskin åtalades för egenmäktigt förfarande men frias nu av Växjö tingsrätt. Personerna på bilden har inget med åtalet i artikeln att göra. Foto: SVT/Arkivbild

Klimataktivist som stoppade skogsavverkning i Fyllerydskogen frias

Uppdaterad
Publicerad

En av de demonstranter som ställde sig framför en skogsmaskin och stoppade avverkningen av Fyllerydsskogen i Växjö i augusti frias av Växjö tingsrätt. Rätten anser att Växjö kommun inte lidit ekonomisk skada av aktionen.

Skogsavverkningen som skulle vara startskottet för ombyggnationen av trafikplats Fagrabäck i Växjö avbröts hastigt när en klimatdemonstrant ställde sig i vägen för skogsmaskinerna.

Demonstranten som åtalades för egenmäktigt förfarande och för att tillfälligt ha hindrat skogsavverkningen frias nu i Växjö tingsrätt.

Kommunen krävde skadestånd

Växjö kommun krävde ett skadestånd på 2 850 kr men enligt tingsrätten innebar aktionen inte någon ekonomisk skada för kommunen. Enligt kvinnan stod hon i vägen för en maskin men inte under mer än 25 minuter.

Kommunens yrkande om skadestånd avslås och kvinnan frias.

Tidigare har en annan icke identifierad demonstrant dömts för egenmäktigt förfarande. Kvinnan låste vid aktionen fast sig vid en av skogsmaskinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.