Feringe flygfält utanför Ljungby Foto: SVT

Knarkhärva på flygfält i Ljungby

Publicerad

Feringe flygfält utanför Ljungby ska ha använts som överlämningsplats för knark som har kommit med flyg från utlandet.

Allt började i Västerås i december 2015 då polisen grep en man i en bil med ett kilo cannabis i en påse. Mannen, som är  familjefar och kommer från Örebro, leder senare polisen till Feringe flygplats utanför Ljungby. Där ser polisens spanare att han tillsammans med en medhjälpare lastar skidfodral och kartonger från ett flygplan till en hyrd skåpbil . Männen grips samma dag i Örebro när de håller på att lasta in knarket i en lägenhet.

Stora mängder narkotika

Polisen beslagtar 29 kilo cannabisharts och ett kilo amfetamin och man hittar även spår av kokain på en köksvåg i lägenheten. Piloten grips senare under en knarköverlämning i Stockholmsområdet och åtalas nu för grov narkotikasmuggling. Han riskerar upp till 10-års fängelse.

Piloten har hämtat knarket från någon annan del av Europa. Detta skriver tidningen Smålänningen.

Fler personer inblandade

Jonas Lövström är kammaråklagare vid Internationella Åklagarkammaren och säger till Mitt i Täby att det finns flera aktörer i härvan.

– Det är två personer som har blivit åtalade, men det här är naturligtvis ett led i en större verksamhet där det finns fler aktörer säger Jonas Lövström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.