För att undvika magsjuka bör boende i Talludden i Burträsk koka sitt dricksvatten. Foto: TT/Marit Hommedal

Boende i Emmaboda har kokat vattnet sen i måndags – vattenläcka orsaken

Uppdaterad
Publicerad

4500 personer boende i Emmaboda och Lindås rekommenderas att koka dricksvatten efter att en vattenläcka upptäcktes i måndags. Och rekommendationen kvarstår över helgen –  eftersom man fortfarande inte kan säkerställa kvaliteten.

Rekommendationen berör hushåll i Emmaboda och Lindås, och gäller fram tills att Emmaboda Energi meddelar att det inte gäller längre.

– Vattenläckan ska vara åtgärdad men rekommendationen kvarstår, säger VA-chefen Marie Nilsson.

Emmaboda

De skriver på deras hemsida att definitiva analysresultat av vattenledningsnätet väntas innan en ny rekommendation kommer att ges. Dricksvattentankar finns utplacerade på fyra olika ställen där man kan hämta vatten i en egen dunk eller kärl.

Detta gäller för de drabbade

På Emmaboda Energis hemsida har de skrivit att alla boende ska koka allt vatten som bland annat ska användas i matlagning, till kaffe och även till att borsta tänderna. Okokt dricksvatten kan däremot användas till att till exempel duscha, vattna blommor och diska.

Kommer rekommendationen gälla hela helgen?

– Ja, det kommer den. Vi kommer med ny information på måndag, säger Marie Nilsson.

HÄR KAN DRICKSVATTEN HÄMTAS

  • Esplanaden 8 (Tallbacken)
  • Bjurbäcksgatan 46 (Bjurbäcksgården)
  • Industrigatan 5 (Emmaboda Energi)
  • Ica Lindås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet