Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolgubbarna i Hulthorva samlar in pengar till Västerviks speedway genom att tillverka grillkol. Se mer i videon. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Kolmilan tänds för 20:e gången – till stöd för Västerviks speedway

Publicerad

Kolgubbarna i Hulthorva samlar in pengar till Västerviks speedway genom sin kolmila. I år tänds milan för tjugonde gången.

– Vi vaktar den dag och natt, säger Weine Karlsson.

Det började som en kamratförening som tillsammans åkte landet runt för att följa Västerviks speedway.

– Vi ville få in mer pengar än bara från våra egna fickor till speedwayen, det var så det började, berättar Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark, en av kolgubbarna.

Gänget bestämde sig för att bygga en kolmila och sälja kolet som grillkol. Pengarna skulle gå, och går än i dag, till Västerviks speedway.

Vaktar milan i skift – dygnet runt

Under lördagen tänds milan för 20:e gången och över hundra personer väntas besöka när den tänds. Därefter vaktas milan i skift, dygnet runt i över en vecka.

– Det blir många timmar tillsammans, vi hjälps åt att hålla oss vakna på natten. Men gemenskapen är en stor del av det hela, säger Weine Karlsson, en annan av kolgubbarna och fortsätter:

– Dessutom tycker nog fruarna där hemma att det är skönt med lite lugn och ro några dagar.

Vill föra koltillverkningen vidare till yngre

Sammanlagt är det över 40 personer från både Västervik, Vimmerby och Hultsfred som vaktar milan.

Förutom att samla in pengar till Västerviks speedway och umgås, vill kolgubbarna i Hulthorva att traditionen att tillverka kol i milor ska leva kvar.

– Vi hoppas vi ska få in lite fler yngre så att den här traditionen kan fortsätta, säger Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.