Johan Persson (S) är inte orolig över att universitetet och Kvarnholmen ligger så nära Tjärhovet där ammoniumnitrat förvaras. Foto: Ellen Jöhnsson /SVT

Kommunalrådet ”Riskerna för att något ska hända är extremt små”

Publicerad

Att ett företag på Tjärhovet har tillstånd att förvara upp till 2500 ton ammoniumnitrat, det explosiva ämne som orsakade förödelsen i Beirut, har väckt en oro hos många. Men kommunalrådet Johan Persson (S) vill ge lugnande besked.

Johan Persson är inte orolig för att det som hände i Beirut skulle kunna hända här.

– Redan på 1850-talet började man importera konstgödsel för första gången. Den hanteringen har funnits på Tjärhovet under många årtionden, säger Johan Persson.

Linnéuniversitetet byggdes nära hamnen trots att det påtalades att det fanns risker med att ha en hamn som granne.   

– Det är lika nära till universitetet som till Kvarnholmen och Kalmar har en industrihamn. Den bedömningen som gjordes då var att riskerna är minimala.

Han har full förståelse för att det finns en oro.

– Jag förstår att människor blir oroliga när de ser bilderna från Beirut. Därför är det bra att det reds ut hur hanteringen går till och vilka krav som ställs i Sverige. Vi har en trygg och säker hantering.

Han betonar att det görs mycket noggranna kontroller, både av brandkåren och av länsstyrelsen.

– Vi måste lita på myndigheterna som övervakar det här och vi har en stark lagstiftning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.