Araby – ett av de särskilt utsatta områdena i landet. Foto: TT

Kommunalrådet om att Araby hamnade på polisens lista över utsatta områden

Publicerad

För Araby i Växjö var det bra att hamna på polisens lista över ”särskilt utsatta områden” eftersom det ledde till att polisen såg samma problem som kommunen påtalat för dem. Det menar Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö.

Dagens Nyheter skriver att det för flera kommuner stjälpt mer än hjälpt att hamna på polisens lista över särskilt utsatta områden. Att platserna fått en dålig stämpel och det till exempel varit svårt att få till nya investeringar. Dagens Nyheter skriver också polisens lista över de utsatta områdena kanske inte längre blir offentlig.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, menar att det för Araby ledde till något bra att hamna på listan eftersom det först då enligt henne, ledde till ett uppvaknade från polisens sida.

– Vi från kommunledningen hade påtalat problemen och oroligheterna i Araby under en längre tid och kände att polisen inte var på samma bana som vi. Så vi välkomnade den här diskussionen när polisen kom med listan för det blev ett nyktert uppvaknade från polisens sida, säger Anna Tenje (M).

Anna Tenje(M), kommunalråd Växjö Foto: SVT

Att hamna på listan ledde till ett bra samarbete.

– Det gav oss möjlighet att kraftsamla och samarbeta på ett mycket fokuserat sätt för en gemensam målbild. Men sen vill jag ju överhuvudtaget inte finnas med på en sådan här lista men nu såg vi verkligen problematiken och potentialen att komma bort från den och lösa problemet.

Hon är kritisk till planerna på att hemlighålla listan över utsatta områden.

– Jag tycker det är märkligt att först ha en lista, sen fortsätta han den men sen ska listan göras hemlig. Det tycker jag är ett märkligt sätt att arbeta, säger hon.

Anna Tenje delar bilden med Scott Goodwin att insatserna i Araby gjort skillnad.

– Vi har ett gott samarbete och vi har nått långt. Men det gäller att hålla fast i arbetet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.