Kristiina Kosunen Eriksson är arbetsbefriad fram tills förhandlingen mellan henne och kommunalrådet är klar. Foto: Alvesta kommun

Kommunchefen tvingas bort: ”Jag vill inte kommentera”

Uppdaterad
Publicerad

Det är oenigheter mellan den politiska ledningen och kommunchefen i Alvesta kommun. Kommunchefen Kristiina Kosunen Eriksson, som nu är arbetsbefriad, vill inte säga något om varför den här situationen har uppkommit. ”Eftersom förhandlingar pågår vill jag inte kommentera ärendet”, säger hon.

Alvestas kommunchef Kristiina Kosunen Eriksson får sparken. Beslutet togs i går tisdag vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte.

SVT Nyheter Småland har på onsdagen varit i kontakt med Kristiina Kosunen Eriksson men hon är fåordig angående kommunstyrelsens beslut.

– Eftersom det pågår förhandlingar vill jag inte kommentera ärendet överhuvudtaget, säger hon.

Kommunalrådet Per Ribacke (S) har fått i uppdrag att hantera ”den uppkomna situationen”. Ribacke vill själv inte uttala sig exakt vad konflikten handlar om.

Oenigheter om hur kommunen ska ledas

– Men det handlar om att kommunchefen och den politiska ledningen inte är överens om hur kommunen ska ledas och styras. Det gäller flera olika saker, men vad det gäller vill jag inte säga, säger han.

Per Ribacke ska inom en snar framtid träffa Kristiina Kosunen Eriksson och prata med henne om situationen.

– I övrigt har jag inga kommentarer kring det här, av respekt för samtliga inblandade, säger Per Ribacke.

Är arbetsbefriad

Enligt Per Ribacke utreder nu kommunens politiska ledning hur man ska gå vidare och Kristiina Kosunen Eriksson är arbetsbefriad fram tills utredningen är klar och en ny kommunchef är rekryterad. Under tiden behåller hon sin lön på strax över 80 000 kronor i månaden.

Stefan Karlsson är tillförordnad kommunchef och går in i rollen som kommunchef under den här processen.

Men det är inte första gången som kommunchefen i Alvesta får lämna sitt jobb. Det hände också 2010, då Eric Rydén tvingades sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.