Kommunalrådet i Hultsfred, Lars Rosander (C), tycker egentligen att vindkraften behövs. Ändå har han varit med om att stoppa etablering av vindkraft i kommunen med kommunalt veto. Senast för ett par veckor sedan, när det gällde en vindpark om tolv verk i Tönshult utanför Virserum. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Kommunalt veto stoppar vindkraft i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har Hultsfreds kommun använt det kommunala vetot för att stoppa utbyggnad av vindkraft, senast gällde det en vindpark om tolv verk i Tönshult utanför Virserum. 

Men Hultsfreds kommun är långt ifrån ensamma om att utnyttja möjligenheten till kommunalt veto för att hindra etableringen av vindkraft. 

I Kalmar och Kronoberg har ett 90-tal verk stoppats med hjälp av kommunalt veto mellan 2014 och 2020, visar statistik i en rapport som beställts av den statliga Energimyndigheten.

Hultsfred är en av de kommuner som använt sig av vetot, senast bara för ett par veckor sedan.

Hultsfred

Och trots att de styrande i Hultsfred i grunden är för vindkraft, stoppar man ändå projekt med hjälp av kommunalt veto. 

– Vi behöver energi och vi måste hitta olika sätt att få fram miljövänlig energi. Men vi måste lyssna på de som berörs av det hela. Vi kan inte köra över människor som upplever att deras liv förändras radikalt, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i hultsfred.

Folkopinionen styrde

I det senaste ärendet där kommunen gick in och använde sitt veto för att stoppa vindkraft, var det folkopinionen som fick Lars Rosander och de andra politikerna i Hultsfred att ändra sig.

Protesterna i Virserum mot de tolv föreslagna verken i Tönshult var högljudda. Och trots att kommunstyrelsen sagt ja till etableringen, blev det ett överraskande beslutet i kommunfullmäktige:

– Vi tog till oss det i fullmäktige, och sa nej till den aktuella ansökan i Tönshult, säger Lars Rosander (C).

Högre verk nu

Rosander menar att man måste lyssna in båda sidor om konflikten mellan de närboende och vindkraftsexploatörerna. Han menar också att förutsättningarna förändras. I kommunens vindbruksplan, som är nästan tio år gammal, gäller för vindkraftverk upp mot 75 meter höga.

– I det här faller gäller ansökan om verk som är 270 meter höga, och de påverkar den upplevda livsmiljön för de boende på ett sätt som förändrar vardagen för många, säger Lars Rosander (C).

Kommunalt veto

Tillstånd för anläggning av vindkraft i en kommun ska enligt miljöbalken ges  efter att den aktuella kommunen har tillstyrkt det. Denna bestämmelse kallas till vardags för kommunalt veto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet