– Släng skräp i papperskorgen och mata inte fåglarna, säger Malin Engström som är chef på tekniska förvaltningen. Foto: SVT och arkiv från TT

Så ska antalet fåglar minska i centrala Växjö

Publicerad

Fåglar i centrala Växjö som smutsar ner, stör folk som fikar och äter, fortsätter att vara ett problem. Nu går kommunen ihop med fastighetsägare, företagare och invånare för att gemensamt försöka minska mängden fåglar.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om fåglar som smutsat ner det nya kommunhuset i Växjö innan det ens är invigt. Kommunen har nu startat ett projekt för att fler ska hjälpa till att göra fåglarna mindre intresserade av att vara i centrum.

– Vi ser att det är ett ökat problem med fåglar, särskilt under vår och sommar, när det är mycket folk som rör sig ute. Mycket fåglar och närgångna fåglar som vi fått in klagomål på och nu ska vi försöka göra att det blir ett mindre problem, säger Malin Engström som är chef på tekniska förvaltningen.

I våras påbörjades arbetet och nästa år hoppas kommunen gå ut med en bred kampanj för att få alla att hjälpa till.

Fågelproblem i flera år

Enligt Malin Engström kan åtgärderna vara att tekniska förvaltningen till exempel ser över papperskorgarna så att fåglar inte kan ta sig in där och riva ut skräp.

Det kan också handla om att restauranger och kaféer blir bättre på att se till att disk och matrester inte står ute, men också att invånarna hjälper till.

– Det kan ju till exempel handla om att slänga skräp i papperskorgen och att inte mata fåglarna.

– Det är trevligt med lite fåglar. Men vi vill inte att det ska upplevas som obehagligt och att de blir närgångna. Att de lär sig att de får mat om de kommer nära. Vi vill få en naturlig fågelpopulation, säger Malin Engström.

Men det här har ju varit ett problem i flera år, har inte de åtgärderna hjälpt?

– Det som är skillnaden nu är att vi ska försöka göra det samtidigt och gemensamt, säger Malin Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.