Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör politikerna i Växjö och Tingsryd ge sin bild av turerna kring vindkraften i Uråsa. Foto: SVT/SVT Design

Politikernas sågning av vindkraftplanen: ”Borde tas om”

Publicerad

Handlingar om vindkraften saknades, ändrades och försvann. Planerna på 250 meter höga vindkraftverk på Uråsa flygfält, på gränsen mellan Växjö och Tingsryd, har lett till protester bland de närboende. Nu sågar även politikerna i Tingsryd underlaget.

– Vi ska inte behöva leta information på hemsidor och handlingar som ändras, tillkommer och tas bort. Då vet man inte vilka handlingar som gäller, säger Kristina Brovall (V), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Tingsryd.

Det var i slutet av november som vindkraftsbolaget bjöd in kommunerna och boende runt Uråsa flygfält till ett samråd om de planerade vindkraftverken. De hade då tre veckor på sig att svara.

Sedan dess har flera bilagor tillkommit, ändrats och försvunnit. Även datumet för när svaret ska komma in har ändrats – senast till den 27 december. Vissa av parterna har fått information om ändringarna, men inte alla – vilket lett till förvirring och mer upprörda känslor.

”Borde tas om”

När Tingsryds kommun behandlade frågan på miljö- och byggnadsnämndens möte landade politikerna i en uppläxning till vindkraftsbolaget.

– I och med att det saknas handlingar är det svårt att få ett grepp om det och kunna uttala sig. Vi har landat lite i att hela samrådsprocessen borde tas om eller förlängas, säger Kristina Brovall.

Bland annat reagerar hon på att det finns föroreningar i marken på flygfältet, vilket inte nämns i underlaget. Skuggberäkningar och fotomontage saknades också i handlingarna som kommunen fick.

Även Växjö kommun har reagerat på den korta svarstiden som man fick från början och begärde förlägning. De jobbar nu med med sitt svar.

Hör ansvariga politiker från Växjö och Tingsryd i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer