– Vi tar omkring 1000 råttor per år i Växjös avloppsnät, säger Peter Gustavsson som är utredningstekniker på Växjö kommun. Foto: Peter Magnusson SVT

Kommunens taktik mot avloppsråttorna – smarta fällor

Publicerad

Råttor hittar allt de behöver i Växjös avloppsnät - skydd, mat och vatten. Kommunens taktik är att försöka ligga steget före och placera ut fällor i avloppssystemet när råttorna förväntas röra på sig.

– Vi tar omkring 1 000 råttor per år, säger Peter Gustavsson, utredningstekniker på kommunen.

Kommunen har konstant 28 digitala fällor utplacerade i Växjös avloppsnät. När en råtta fångas, skickas ett mail.  

– På det sättet kan vi hålla efter råttproblemet i avloppsnätet som är konstant men som just nu inte verka öka, säger Peter Gustavsson. 

Växjö

Byggen får råttorna att röra på sig

Vid byggnationer av nya hus eller renovering av ledningar så är det vanligt att råttorna börjar röra på sig och kan hitta ner i avloppet. Därför försöker kommunen numera ligga steget före med att placera ut fällor. 

– Så gjorde vi till exempel vid bygget av nya kommunhuset. På det sättet kan vi ligga steget före och förhindra ett större råttproblem, säger Peter Gustavsson.

I klippet ovan får du se en av fällorna i Växjös avloppsnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet