Ljungby kommun uppmanar nu invånare att höra av sig innan de fyller poolen. Allt för att undanröja misstankar om vattenläckor på ledningsnätet. Foto: Pontus Lundahl/Vilhelm Stokstad/TT

Uppmaningen från Ljungby kommun: Säg till innan ni fyller poolen

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Ljungby kommun uppmanas nu att meddela kommunen innan man fyller sin pool eller trädgårdsdamm med vatten. Om det inte meddelas kan det se ut som att kommunen drabbats av en stor vattenläcka.

Uppmaningen riktar sig till invånare som tänkt fylla sin pool eller trädgårdsdamm med 1000 liter vatten eller mer från kommunens ledningsnät.

– Våra vattenverk och ledningsnät är dimensionerade för att leverera vatten för tvätt, disk, matlagning och hygien. Kapaciteten är inte dimensionerad för att fylla pooler eller vattna gräsmattan, säger VA- och renhållningschef Carina Axelsson i ett pressmeddelande från kommunen.

Kan se ut som en stor vattenläcka

Om kommunen inte får veta om ett vattenuttag kan det se ut som att det uppstått en stor läcka i ledningsnätet. Det är främst en fråga om planering, men även en fråga om resurser menar kommunen.

– När man ringer oss bedömer vi om det finns tillräckligt med vatten i det aktuella vattenverket och planerar tillsammans vattenuttaget vid en tidpunkt som är lämplig. På så sätt undviker vi att vattnet tar slut för grannarna, det tycker vi är schysst, säger Erik Bergström, driftledare på VA-avdelningen, i samma pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet