Foto: TT

Få kommuner har en plan för säker cykling till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Få kommuner i Sverige har en plan för hur man ska få föräldrar och barn att cykla säkert till skolan. Detta kan enligt Cykelfrämjandet förklara varför trenden med att föräldrar skjutsar sina barn till skolan med bil inte bryts.

– För osäkra vägar gör att man skjutsar sina barn i bil, vilket gör trafiksituationen vid skolorna ännu värre. Det blir en ond spiral, uppger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet i ett pressmeddelande.

Enligt cykelfrämjandet väljer fler i dag att cykla till jobb och utbildning, men att det inte gäller skolmiljön i lika stor utsträckning. Trenden är i stället att allt fler föräldrar skjutar sina barn till skolan, något som kan göra resvägen farligare för de barn som inte blir skjutsade.

Fyra har ingen plan

Men trots detta saknar många kommuner idag en strategi för hur föräldrar och barn ska kunna cykla säkert till skolan.

Av kommunerna i Smålandsnytts område svarade 18 på enkäten från Cykelfrämjandet. Av dem uppger Eksjö, Gislaved, Tranås, Jönköping Oskarshamn, Västervik och Älmhult att de har en plan för hur föräldrar och barn på ett säkert sätt ska kunna transporteras till och från skolan med cykel på ett säkert sätt.

Värnamo, Mullsjö, Vaggeryd och Lessebo uppger att de inte har någon plan för detta. Vetlanda, Nybro, Ljungby och Växjö kommun uppger att en sådan plan ska antas under 2014.  Vimmerby utreder en cykelplan men som inte blir klar i år.

Sävsjö och Älmhult uppger att de har genomfört en utredning för sina gång-och cykelvägar i kommunen och jobbar fram en generell trafikpolicy. 

Så här besvarades enkäten

Visa

290 kommuner i landet fick frågan ”Har kommunen en plan eller strategi för hur kommunen ska få fler barn och föräldrar att på ett säkert och tryggt sätt ta sig till och från barnets skola med cykel?”

195 kommuner svarade på frågan, av dem uppgav 47,9 procent att de saknade en sådan strategi. 35,6 % uppgav att de har en strategi och 16,5 % uppgav att de ska ta fram en strategi under 2014.

Källa: Cykelfrämjandet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer