De flesta tillfrågade kommunerna tillåter inte att att föräldrar deltar vid skolavslutningen i år heller. Detta trots att Folkhälsomyndigheten inte avråder från detta. Hör Mats Linde, skolchef i Kalmar, svara på varför i klippet. Foto: SVT/TT

Föräldrar stängs ute från skolavslutningen i de flesta kommuner

Publicerad

Likt förra året kommer grundskolornas skolavslutningar se annorlunda ut i år på grund av pandemin. Men kan man som förälder eller anhörig få delta i firandet på något sätt? När vi ställer frågan till kommunerna, så svarar de flesta nej – men det finns undantag.

Västervik, Kalmar och Oskarshamns kommun säger strikt nej till besök av vårdnadshavare. Men på vissa håll görs undantag. I Nybro låter man vårdnadshavare komma till skolgården efter att avslutningen har skett klassvis.

“När skolan slutar får vårdnadshavarna möta upp sina barn ute på skolgården, men måste tänka på att hålla avstånd till varandra. Vi gjorde på samma sätt 2020 och det var väldigt lyckat. Det var inte så många vårdnadshavare som kom och inga föräldrar protesterade”, skriver Emma Pernbert, rektor för Paradisskolan i Nybro i ett mejlsvar.

Även Ljungby kommun öppnar för möjligheten att låta de vuxna få delta i firandet, förutsatt att de möter upp sina barn efteråt och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer vid samlingar.

Ingen avrådan från FHM

Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer just för skolavslutningar, och där framgår att man till exempel bör avstå större gemensamma samlingar vid avslutningen och undvika alla situationer där trängsel kan uppstå. Men något förbud mot vårdnadshavare deltar finns inte.

Istället står det att rektorer får göra särskilda lokala riskbedömningar och att familjer och närstående får delta i firandet utomhus där tillräckligt avstånd kan hållas till andra människor. Ändå väljer alltså de flesta tillfrågade kommunerna att inte involvera föräldrarna alls.

Hör Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen i Kalmar, förklara varför de stoppar vårdnadshavarna från skolavslutningarna i klippet.

SVT:s enkät: Får föräldrar komma på grundskolans skolaavslutning 2021?

Västervik: Nej

Oskarshamn: Nej

Kalmar: Nej

Nybro: Ja, utomhus

Växjö: Nej

Ljungby: Ja, utomhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.