Foto: Joakim Ståhl/TT

Stora IT-störningar – kommuner svåra att nå

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen drabbades både Älmhult och Växjö kommun av tekniska problem.

Det är ett omfattande fel som under måndagen drabbade telefoni och webbsidor i Småland. Både i Älmhult och i Växjö kommun var det problem att komma in på hemsidan och försökte man ringa till Älmhults kommun möttes man av upptaget ton. Enligt IT-avdelningen på Växjö kommun ligger felet hos Telenor.

– Det vi vet är att det är Jönköping med omnejd, säger Niclas Bergervik på Telenors presstjänst.

Mer exakt än så kan leverantören Telenor ännu inte vara. Men man har just nu tekniker på plats i Tenhult i Jönköpings kommun.

Mottagare strömlös

– Där finns en mottagare som av någon anledning är strömlös, säger Niclas Bergervik. Våra tekniker är på plats för att felsöka och vi hoppas kunna åtgärda detta så fort som möjligt. Det här har högsta prioritet.

Vid 15-tiden tycks kommunikationen med Växjö kommun åter fungera.

Både telefon och internet

– Det har påverkat både hemsidan och telefonin, men mailen har nog fungerat hela tiden, säger Therese Ekdahl på Växjö kommun. Men nu verkar både sidan och telefonen fungera igen.

Förutom elfelet så har Telenor också problem med 3G-nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.