Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige, menar att det är viktigt att inte stänga några dörrar om Sverige ska uppnå netto noll-utsläpp. Foto: SVT och Uniper

Kraftbolagets vd: ”Vi måste lyfta blicken i energifrågan”

Publicerad

Elbristen och framtidens ökade elektrifiering av industri och fordonsflotta kommer att kräva mer kärnkraft. Det är Unipers, som står bakom planerna på en ny testanläggning för framtidens kärnreaktorer, bestämda uppfattning.

– Om vi ska bli ett fossilfritt samhälle 2045 så ser vi ett väldigt stort ökat elbehov, då ser vi ett behov av alla fossilfria teknologier, även kärnkraft, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper som äger OKG i Oskarshamn.

Den nya tekniken som man planerar att testa i Oskarshamn innebär att kärnbränslet kyls ner av flytande bly istället för vatten. Med bly kan man inte bygga lika stora reaktorer, men dessa ska i gengäld bli mycket mer effektiva eftersom man kan uppnå en högre temperatur – och därmed högre verkningsgrad.

Ska kunna serietillverkas

Enligt forskare ska metoden både vara säkrare och ge mer el – men skulle det sättas i drift skulle det innebära fler små kärnkraftsreaktorer i Sverige.

– Tanken är att den här typen av reaktorer ska kunna byggas i fabrik, så man ska kunna serietillverka den. Då blir det mindre enheter och man kan både få ner produktionskostnaden och man kan också bygga ut anläggningarna efter behov, säger han.

Spås bli viktig valfråga

Kärnkraftsfrågan spås bli en av de hetaste valfrågorna i nästa års val, och politiken är tydligt delad i frågan om kärnkraften. Men Johan Svenningsson är övertygad om att det stora elbehovet kräver att politiken flyttar fokus från vilken typ av energislag som används för att kunna producera mer el.

– Jag tycker det är viktigt att vi bejakar alla fossilfria tekniker, och det är den diskussionen vi ska ha, inte enskilda teknikslag, säger han.

Se Johan Svenningsson berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer